Vyvážená strava je jedním z pilířů zdravého životního stylu. Vyživuje tělo a podporuje jeho funkci. Vyvážená strava může snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu a může mít také příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. V tomto článku vám přinášíme pět receptů na smoothies ze surovin, které mají příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Stojí za to je vyzkoušet.

Normální hladina cholesterolu v krvi

Cholesterol je pro správné fungování organismu nezbytný. Mimo jiné se podílí na syntéze vitaminu D a transportu dalších vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E, K). Část cholesterolu se vytváří v játrech a část je do těla dodávána s potravou.
Je vhodné dbát na normální hladinu cholesterolu, protože při jeho zvýšené hladině vznikají problémy. Přebytečný cholesterol se ukládá v cévách ve formě aterosklerotických plátů. Tepny se stávají tužšími a zúženými, což výrazně ztěžuje průtok krve.

Zvýšená hladina cholesterolu se dlouho neprojevuje příznaky, nenápadně mění stav tepen a vede k ateroskleróze. Tím se zvyšuje riziko infarktu a mrtvice.

Jedním ze způsobů, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi, je upravit stravu a zařadit do ní více zeleniny, ovoce a zdrojů zdravých tuků. Zde je pět receptů na výživné koktejly, které můžete vyzkoušet doma.

Koktejly, které snižují hladinu cholesterolu

Vláknina obsažená v ovoci a zelenině příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi tím, že brání jeho syntéze. Pokud neradi jíte ovoce a zeleninu vcelku, zkuste je rozmixovat a podávat jako smoothie. Tato úprava zachová většinu vlákniny.

Jablečný koktejl pro snížení hladiny cholesterolu
Tento koktejl chutná jako jablečný koláč, ale jeho příprava je mnohem rychlejší než pečení koláče. K přípravě budete potřebovat: 1: Potřebujete: 1 celé jablko, ½ šálku ovesných vloček, 1 banán, 1 lžičku cejlonské skořice. Všechny ingredience jednoduše rozmixujte na hladkou pastu.

Jablka jsou bohatým zdrojem vlákniny. Podle výzkumu byla konzumace dvou celých jablek denně po dobu dvou měsíců spojena se snížením LDL cholesterolu a triglyceridů.

Oves je bohatým zdrojem rozpustné vlákniny a studie ukazují, že denní konzumace ovsa prokazatelně snižuje hladinu LDL cholesterolu a celkového cholesterolu.

Koktejly, které snižují hladinu cholesterolu

Velmi bobulový koktejl na snížení cholesterolu
Na bobulové smoothie potřebujete: Potřebujete: 1 šálek jahod, 1 šálek borůvek, ½ šálku malin, 5-6 namočených mandlí. Vše rozmixujte na hladkou pastu. Pokud je smoothie příliš husté, můžete přidat trochu vody.

Bobule obsahují spoustu antioxidantů, jejichž úkolem je mimo jiné neutralizovat volné radikály. Studie prokázaly, že konzumace bobulovin snižuje hladinu cholesterolu a omezuje záněty.

Mandle jsou zdrojem nenasycených tuků a ve studiích byly spojeny se snížením LDL cholesterolu a pozitivním vlivem na HDL cholesterol (tzv. dobrý cholesterol).

Sytý zelený koktejl pro snížení hladiny cholesterolu
K přípravě tohoto smoothie potřebujete tři ingredience: 1 celé avokádo, 1 hrušku a 1 šálek rostlinného mléka. Všechny ingredience jednoduše rozmixujte na hladkou pastu.

V jedné studii vědci zjistili, že u lidí, kteří jedli avokádo (odrůda Hass) denně po dobu čtyř týdnů, se hladina špatného cholesterolu snížila až o 13,5 mg/dl ve srovnání s kontrolní skupinou. Kromě toho měli účastníci studie lepší celkové výsledky cholesterolu a triglyceridů.

Hruška je zdrojem vlákniny, která je prospěšná pro udržení cholesterolu pod kontrolou.

Koktejl z červené řepy pro snížení hladiny cholesterolu
Koktejl z červené řepy a mrkve, na který potřebujete: Koktejl, který potřebujete: 1 celou (vařenou nebo pečenou) červenou řepu, 1 mrkev a 1 jablko, je nejen pokladnicí vlákniny, ale také železa.

Mrkev a jablka jsou bohaté na vlákninu, která brání vstřebávání cholesterolu z potravy. Červená řepa je bohatá na přírodní dusičnany a může mít vliv na snížení hladiny LDL cholesterolu. Jsou také prospěšné při stabilizaci krevního tlaku.